NL FR

Lactose  en fructose -ademtesten

H2-ademtesten worden gebruikt om lactose-, fructose -intolerantie op te sporen. 

Doel en principe lactose H2-ademtest

Lactose komt voor in melk en vele zuivelproducten. Als iemand na het nuttigen van melk en/of melkproducten last krijgt van misselijkheid, buikkrampen, opgeblazen gevoel, overmatige winderigheid of diarrhee, is deze persoon mogelijk lactose-intolerant. Ter bevestiging kan bij deze persoon een lactose-ademtest worden verricht, dit gebeurt in de praktijk:

u dient 50g lactose (melkpoeder), opgelost in lauw water, in te nemen. Deze hoeveelheid komt overeen met de hoeveelheid lactose in 1l melk. Normaliter wordt de lactose afgebroken in de dunne darm, dmv lactase-enzymes. Patiënten met lactose-intolerantie hebben een tekort aan dit enzyme, waardoor de lactose niet afgebroken wordt in de dunne darm, maar verder migreert tot in de dikke darm. Daar wordt de lactose afgebroken via bacteriën, waardoor H2 (waterstof) ontstaat. Hoe meer waterstof er ontstaat, hoe meer lactose er in de dikke darm is terechtgekomen. De H2-ademtest meet hoeveel H2 er in de uitgeademde lucht aanwezig is. Hoe meer H2 er aanwezig is, met meer lactose er in de dikke darm terechtgekomen is, maw hoe minder lactase-enzyme er aanwezig is in de dunne darm! In dit geval spreekt men van lactose-intolerantie.


Voorbereiding lactose H2-ademtest

Voor het slagen van de test en het vermijden van foutieve resultaten, dient u volgende maatregelen in acht te nemen:

 • U dient NUCHTER te zijn: niet eten of drinken gedurende 12uur, voorafgaand aan het onderzoek..
 • 12hr voorafgaand aan het onderzoek niet roken geen kauwgum gebruiken.
 • Laatste maaltijd: lichte maaltijd, vezelarm en zonder melkproducten.
 • Liefst geen ajuin, look, prei, kolen en bonen één dag voor de test.
 • Geen antibiotica in de 2 weken voorafgaand aan de test.
 • Geen laxativa, zeker geen lactulose, in de 3dagen voorafgaand aan de test.
 • Geen coloscopie (darmonderzoek) in de 4weken voorafgaand aan de test.
 • Tanden goed poetsen voor de test. Geen lijm voor vals gebit gebruiken de dag van de test.


Verloop lactose H2-ademtest

 • Bij het begin van het onderzoek, dient u via een mondstuk uit te ademen in een meettoestel, dit om de basis H2-waarde van uw adem te bepalen, voor de inname van lactose.
 • Hierna krijgt u de teststof in : 50g lactose of 1g/kg lichaamsgewicht (kinderen), opgelost in een glas lauw water.
 • Daarna dient u elke 30 minuten via het mondstuk in te ademen in het meettoestel.
 • De test duurt minsten 2 à 3hr, naargelang de gemeten H2waarden. Tijdens de test moet u rustig blijven zitten, u mag niet drinken of eten. Breng dus gerust wat lectuur, papierwerk, ... mee.
 • Indien u lactose-intolerant bent, is het goed mogelijk dat u tijdens de test last krijgt van abdominale krampen, misselijkheid, etc. Dit is normaal, gezien u een vrij hoge dosis lactose kreeg toegediend.
 • Op het einde van de test, wordt het resultaat u meegedeeld door de arts.


C13 ureum ademtest 

Deze test dient om helicobacter pylori op te sporen. Helicobacter pylori speelt een belangrijke rol in het ontstaan van maagzweren en kan op verschillende manieren worden opgespoord. 

Voor dit onderzoek dient u nuchter te komen. Er wordt eerst een staal afgenomen door te blazen in een zakje. Nadien wordt het C13 gemerkt product ingenomen en moet de patiënt na 15 minuten nogmaals in een zakje blazen. Het resultaat van de ademtest is meestal na 1 week gekend.


Opmerking: voor het verrichten van een ureumademtest is het belangrijk dat zuurremmende medicatie gedurende 1week voor het onderzoek gestopt wordt en u geen antibiotica heeft genomen de laatse 6weken !