NL FR

Wat is een coloscopie?

Bij een coloscopie wordt een soepele flexibele tube gebruikt om de binnenzijde van de dikke darm tot het laatste deel van de dunne darm te onderzoeken. Door het onderzoek kan je darmpoliepen en kankergezwellen op te sporen en darmontstekingen, zweren en bloedingshaarden vaststellen. De coloscoop geeft een kleurenbeeld van de binnenzijde van de dikke darm.

In de coloscoop kunnen instrumenten worden ingebracht om weefselstalen af te nemen (voor later onderzoek onder de microscoop) of om behandelingen uit te voeren (wegnemen van poliepen, openmaken van vernauwingen, stelpen van bloedingen,e.a.). Om het zicht te verbeteren wordt via de coloscoop lucht ingeblazen en kan vocht worden afgezogen.


Waarvoor wordt een coloscopie gebruikt?

Een coloscopie kan  voor verschillende indicaties worden aangevraagd zoals :

 1. preventief vanaf 50 jaar om vroegtijdig darmpoliepen of darmkanker op te sporen

 2. aanslepende diarree

 3. bloedarmoede door ijzertekort

 4. plotse verandering van de stoelgang

 5. rood bloedverlies

 6. buikpijn

Doet een coloscopie pijn?

Over het algemeen is een coloscopie goed te verdragen en kan deze worden uitgevoerd na toediening van een lichte verdoving via een injectie in de arm.

Omdat u licht wordt verdoofd, is het aangeraden om een begeleider te voorzien. Het is namelijk verboden om dezelfde dag met de auto te rijden als u verdovende medicatie kreeg toegediend.

Soms dient een coloscopie te gebeuren onder algemene verdoving.


Voorbereiding

Om een darmonderzoek correct te kunnen uitvoeren, is het noodzakelijk dat de darm volledig gereinigd is, maw dat de binnenzijde vd darm vrij is van stoelgang. De darmvoorbereiding  kan volledig thuis  worden uitgevoerd, tenzij dit voor u praktische problemen met zich zou meebrengen. (vb bejaarde patiënten die moeilijk zelfbehulpzaam zijn, etc.) In dit geval kan de darmvoorbereiding ook in het ziekenhuis worden gepland.

 • gelieve 3 dagen voor het onderzoek geen groenten,fruit en bruin brood te eten. 
 • u mag  wel wit brood, rijst, niet volkoren pasta, beschuiten, mager vlees, vis, kip, yoghurt en platte kaas eten. 
 • u drinkt 500 ml Eziclen -oplossing  op het aangegeven tijdstip (zoals besproken op de consultatie) nadien
  drinkt u nog 1 liter niet bruisend water (andere heldere dranken zaols.appelsap, thee, Aquarius zijn ook toegestaan)
 • de dag van het onderzoek mag u ’s MORGENS nog een kopje thee drinken (GEEN koffie), doch niet meer eten! Op het aangegeven tijdstip  drinkt u terug 500 ml Eziclen gevolgd door  water totdat de stoelgang een lichtgele transparante kleur heeft  ( te vergelijken met de kleur van urine). Hierna blijft u volledig NUCHTER.

Verloop

Bij het begin van het onderzoek wordt een verdovend en pijnstillend middel via de ader ingespoten om het comfort tijdens het onderzoek te verhogen en om de dikke darm maximaal te ontspannen. Het onderzoek duurt gemiddeld 20 minuten, maar bij therapeutische procedures kan dit wat langer zijn.

Meestal ligt u tijdens de coloscopie op uw linker zij, maar om het onderzoek te vergemakelijken kan u gevraagd worden op uw rechter zij te draaien.
Soms wordt er tijdens het onderzoek op de buik gedrukt door de verpleegkundige om het opvoeren van de scoop te bevorderen.

Het onderzoek is in principe pijnloos. Er kan wel een opgeblazen gevoel met krampen optreden als er lucht door de coloscoop wordt geblazen.

Na het onderzoek

Verblijft u nog een 30 tal minuten in de ontwaakruimte totdat de verpleegkundige bij u langskomt. Als de medicatie  grotendeels  is uitgewerkt krijgt u iets te drinkenen. Omwille van de de verdoving mag  u  de eerstvolgende 12 uur niet met de auto rijden of andere mogelijk gevaarlijke activiteiten uitvoeren.  Een begeleider dient u dus te komen ophalen.


Is een colonoscopie veilig?

Risico's

Een colonoscopie is zeer veilig. 

Behandelingen tijdens een colonoscopie zoals de wegname van een poliep, houden een iets groter risico in. Ook deze risico's zijn erg beperkt.

Infectie

Het risico op infectie is zeer zeldzaam bij een colonoscopie. Een coloscoop is bedoeld voor meervoudig gebruik, maar kan niet door verhitting worden gesteriliseerd. Daarom wordt de coloscoop voor elk nieuw gebruik grondig gereinigd volgens de recentste methoden en wettelijke normen (Olympus EDTA machine). Daardoor blijft het infectierisico zeer beperkt.